fbpx

NAJČEŠĆA PITANJA O FOTOGRAFIRANJU VJENČANJA

U šumi informacija i dezinformacija o fotografiranju vjenčanja koje su dostupne na internetu, mladencima često nije lako diznati ono što ih zanima. Pročitajte moje odgovore na često postavljana pitanja od strane mladenaca…

Snimate li u čitavoj Hrvatskoj i inozemstvu?
Naravno! Volim raditi na novim mjestima i upoznavati nove ljude, to me pokreće i to mi je na neki način kreativno ‘gorivo’. Koje god mjesto ste odabrali za svoje vjenčanje, javite mi se, sve se može organizirati.

Postoje li dodatni troškovi prilikom snimanja vjenčanja izvan Zagreba?
Da, za snimanja izvan Zagreba i okolice (cca. 50 km udaljenosti) potrebno je platiti i putne troškove (benzin i autoput ili avion), te smještaj. Za čitavu Hrvatsku to ipak nisu veliki troškovi, a dodatna je pogodnost što je moja supruga istovremeno i moja asistentica, pa spavamo u istoj sobi ili apartmanu. U slučaju putovanja i snimanja u inozemstvu, mladenci plaćaju put i smještaj za potreban broj dana, ovisno o udaljenosti.

Kolika je akontacija? Koji su uvjeti plaćanja fotografskih usluga?
Prilikom rezervacije termina potrebno je potpisati Ugovor i platiti bespovratnu akontaciju u iznosu od minimalno 100 €. Najkasnije 2 tjedna prije vjenčanja potrebno je platiti minimalno 50% ugovorenog iznosa (akontacija uključena), te kompletne putne troškove, ako ih ima. Ostatak ugovorenog iznosa je potrebno platiti prije isporuke fotografija, odnosno prije slanja Wedding bookova u tiskaru. Primamo gotovinu i uplate na žiro-račun tvrtke.

Snimate li vjenčanja u pravoslavnoj crkvi/džamiji/sinagogi (ili drugom vjerskom objektu)? Snimate li LGBTQ (ili bilo kakva druga) vjenčanja?
Naravno – mi smo otvoreni prema svim vjerama i svim dobrim ljudima koji vjenčanjem žele proslaviti i obilježiti svoju ljubav! Ako slučajno nismo dobro upoznati s običajima u Vašoj vjerskoj zajednici, prije vjenčanja ćemo se dodatno potruditi, pogledati fotografije kolega i detaljno naučiti običaje – jer volimo i podržavamo različitosti i vjerujemo u ljubav i dobrotu, bez obzira na dob, spol, vjeru, naciju, orijentaciju… Javite nam se s punim povjerenjem, nećemo Vas razočarati 🙂

Koliko je rok isporuke fotografija i Wedding Booka?
Po Ugovoru garantiramo isporuku unutar 90 dana od vjenčanja. U stvarnosti, bitno smo brži – jer u pravilu snimam samo jedno vjenčanje tijekom vikenda! Ako se odlučite za paket s Wedding Bookom (ili više njih) u pravilu isporučujemo Wedding Book i sve fotografije 30-45 dana nakon vjenčanja. Ukoliko naručite samo fotografije na USB sticku i/ili online galeriji, dobit ćete ih u roku od 7 do 10 dana.

Nismo sigurni želimo li Wedding Book, moramo li se odlučiti prije vjenčanja?
Ne. Wedding Book (ili više njih) možete naručiti prije ili poslije vjenčanja, cijena je ista. Međutim, ako Wedding Book naručite nakon vjenčanja, rok isporuke može biti malo dulji nego ukoliko ga naručite prije vjenčanja.

Snimate li sami ili snimaju dva fotografa?
Obično na snimanje dolazim kao glavni fotograf, a po potrebi uz mene je asistent/ica koji mi pomaže oko rasvjete i druge fotografske opreme. Kad mladenci to žele (a ja svakako preporučujem svima!), dolazi i drugi fotograf samnom, što nam omogućava snimanje još više zanimljivih i drugačijih kadrova. Moj drugi fotograf snima s drugačijim objektivima od mene i iz drugih pozicija i kutova, pa imamo još više dinamičnih i različitih fotografija. Broj uzvanika na vjenčanju nije problem, sam mogu fotkati i vjenčanja s 500 gostiju, ali s drugim fotografom dobivate raznolikost i dinamičnost kadrova koje ćemo snimti.

Kod drugog fotografa smo vidjeli fotografije koje nam se sviđaju. Možete li ih kopirati?
Ne. Na ovim stranicama u foto-galerijama možete vidjeti kakve fotografije snimam. Ukoliko želite fotografije kakve snima neki drugi fotograf, trebali biste njega/nju kontaktirati i dogovoriti snimanje Vašeg vjenčanja.

Hoćemo li dobiti fotografije u visokoj razlučivosti, bez logotipa i vodenog žiga?
Naravno! To je Vaše vjenčanje i to su Vaše uspomene – od mene ćete dobiti mnogo lijepih fotografija spremnih za ispis na A4 (20×30 cm) ili veći format (i sve manje formate, naravno).

Kakve su vaše fotografske kvalifikacije i reference?
Profesionalni sam fotograf od 2002. godine, urednik sam fotografskog časopisa i portala DFM, od 2012. godine sam profesionalni fotograf vjenčanja… ali sve to nije važno! Vi ćete se odlučiti za mene i moj tim radi toga što Vam se sviđaju moje fotografije, radi vrhunske usluge koju nudimo i preporuka naših dosadašnjih mladenaca!

Koliko imate iskustva?
Od 2012. godine intenzivno snimam vjenčanja, prve dvije godine preko 30 godišnje. Ali sad više ne radim tako, snimam oko 20 vjenčanja godišnje. Za razliku od mnogih kolega, najčešće snimam samo jedno vjenčanje tijekom vikenda – želim se potpuno posvetiti mladencima (što mi je bitno teže kad snimam 2 vjenčanja isti vikend), a imam i privatni život, suprugu, djecu i psa 🙂

Kakvu opremu koristite?
Sa sobom uvijek nosim 3 vrhunska profesionalna fotoaparata, desetak objektiva, više bljeskalica, radio-okidače, razne modifikatore svjetla i hrpu dodatne fotografske opreme. Na vjenčanju koristim onoliko opreme koliko mi treba za snimanje izvrnsih fotografija i videa – svako vjenčanje je drugačije, pa uvijek imam svu opremu u blizini (u autu ili kod asistenta). Prilikom snimanja sve se fotografije u svim aparatima UVIJEK snimaju istovremeno na dvije memorijske kartice, pa je mogućnost gubitka fotografija svedena na minimum. Također, i u slučaju kvara dijela opreme nema problema – uvijek mi je u blizini dovoljno rezervne opreme kako bih bez problema Vaše vjenčanje snimio do kraja.

Kad bismo trebali rezervirati svoj termin?
Nakon što se odaberete termin i rezervirate datum u restoranu i crkvi/vijećnici/vjerskom objektu. Većina mojih mladenaca rezervira svoj datum između 6 i 12 mjeseci prije vjenčanja. Ali slobodno možete rezervirati svoj datum 2 godine unaprijed ili mjesec dana prije vjenčanja (ako je termin slobodan). Ako me želite angažirati manje od mjesec dana prije vjenčanja, možda ćete morati platiti nešto više od redovne cijene – ukoliko budem morao mijenjati obiteljske planove ili premjestiti godišnji odmor.

Zašto bismo trebali angažirati baš vas i Momentum tim?
Prvo, zato što vam se sviđaju fotografije koje ste upravo vidjeli na našem webu. Drugo, zato što volite zabavu. Jer, mi ćemo vrhunski profesionalno odraditi svoj posao, ali ćemo se istovremeno s Vama i zabaviti i proslaviti Vaš dan! Ne, nećemo izvoditi gluposti (alkohol ne pijemo) niti plesati s Vašim gostima, ali kad god pogledate nekog od nas vidjet ćete nasmiješene profesionalce koji ‘s guštom’ rade posao koji vole – takve ljude želite na svom vjenčanju!
Sasvim iskreno – ako mislite da nisam pravi fotograf za Vas, nemojte me angažirati! Najvažnije je da se Vi na svom vjenčanju osjećate odlično i budete okruženi ljudima koji Vam se sviđaju, uključujući i fotografa. Ako sam to ja, super – ako nisam, nema ljutnje, među kolegama i kolegicama ćete sigurno pronaći nekog tko Vam savršeno odgovara.

Što nakon vjenčanja? Kad ćemo i kako dobiti fotografije?
Detaljno o procesu nastanka fotografija, Wedding Booka i isporuci pročitajte na stranici NAKON VJENČANJA: isporuka fotografija

Željeli bismo vidjeti više Vaših radova i neki Wedding Book, možemo li dogovoriti sastanak?
Naravno, javite mi se mejlom ili na mobitel 091 507 62 38. Imam više demo-bookova iz prošlih sezona koje ću Vam rado pokazati, a možete me i uživo pitati sve što Vas zanima. Rado ću Vas ugostiti u mom studiju u Zaprešiću, a ukoliko Vam je to nezgodno možemo se naći gdje god Vam odgovara u Zagrebu i okolici. U ljetnim mjesecima sam često u Zadru i Splitu, pa možemo i tamo organizirati sastanak.


LINKOVI:
Foto-session i poziranje – Momentum VisualFactory
NAKON VJENČANJA: isporuka fotografija – Momentum VisualFactory
Moj profesionalni fotograf! – Momentum VisualFactory