fbpx

Foto-session i poziranje

Mnogim je mladencima, pogotovo mladoženjama, najtežio dio čitavog vjenčanja poziranje tijekom foto-sessiona. Srećom, ne mora biti tako – poziranje ne znači ukočen pogled u daljinu niti dugotajno zadržavanje ukočenih poza sličnih onima u glamur magazinima! Zapravo, nema razloga zašto poziranje i foto-session ne bi bili opušteni i ugodni mladencima – osim što ćemo se nakon snimanja svi bolje osjećati, dobit ćemo ljepše fotke na kojima izgledate prirodno i opušteno.

Foto-session se obično organizira neposredno prije ili poslije (što je bolja varijanta) obreda vjenčanja. Samo manji dio mladenaca se odlučuje na foto-session nekoliko dana prije ili poslije vjenčanja – iako je to najbolje rješenje, malo je kompliciranije i uključuje ponovno oblačenje vjenčanice i odijela, potpuno šminkanje i frizuru. Ali rezultira savršenim fotografijama, jer osim što imamo na raspolaganju više vremena (u idealnom slučaju 3-4 sata), možemo vrijeme foto-sessiona prilagoditi vremenskoj prognozi i raspoloživom prirodnom svjetlu.

Na foto-session u pravilu dolaze samo mladenci, a ukoliko to mladenci žele možemo na zadnju četvrtinu snimanja pozvati kumove, te napraviti i nekoliko zgodnih fotografija mladenaca i kumova. Iako foto-session uvijek radim s asistentom, odlična je opcija ukoliko mladenci mogu na snimanje povesti brata, sestru ili rođaka – kao pomoć fotografima. Tijekom kratkog foto-sessiona (na dan vjenčanja, u trajanju sat ili sat i pol) radimo s jednim ili dva dodatna rasvjetna tijela, za koje nam ne treba pomoć, ali ukoliko radimo veliki foto-session povremeno ćemo koristiti 4 ili čak 5 dodatnih rasvjetnih tijela kako bismo iskoristili priliku za kreiranje fenomenalnih ambijentalnih portreta mladenaca, pa će nam pomoć još jednog para ruku biti dragocjena!

Naravno, foto-session se ne sastoji samo od rada i znoja – tijekom snimanja bit će i perioda za kraće odmore i osvježenje, a sigurno ćemo se i dobro zabaviti i nasmijati. Konačno, fotografiranje vjenčanja je pravo vrijeme za veselje i zabavu! Prvih petnaestak minuta ćemo iskoristiti za klasične portrete, pri čemu ćemo mladence upoznati s našim načinom rada, opustiti ih i naučiti kako će prirodno pozirati – ne želimo ukočene poze, nego prirodne pokrete i geste koje lijepo izgledaju na fotografijama, žalimo Vas prikazati u vašem najboljem svjetlu! Nakon nekoliko snimljenih poza (svaka u više varijanti), promijenit ćemo mjesto snimanja. To će biti prilika za kratki odmor mladenaca (2 minute, ne više) i osvježenje – dok mi ‘pronađemo’ najljepšu pozadinu i postavimo odgovarajuću rasvjetu. Na svakoj novoj lokaciji bit ćete sve opušteniji i sve ćete više uživati u snimanju. Zato najbolje scene radimo približno na pola snimanja, dok su mladenci još odmorni, ali lijepo opušteni, sretni i veseli – u pravilu su to najbolji kadrovi koje snimamo…

Opisani foto-session je ono što želimo, a u stvarnosti često moramo raditi kompromise – ponekad radi lošeg vremena, ponekad je mladenka trudna pa moramo skratiti trajanje snimanja ili jednostavno po rasporedu kasnimo, pa moramo postići kompromis. Ne brinite, mi smo majstori improvizacije, ukoliko ne možemo odraditi optimalan foto-session smislit ćemo način, mjesto i vrijeme u kojem ćemo svejedno snimiti 10 ili 20 prekrasnih fotografija zaljubljenih mladenaca – to je naš posao, to dobro znamo i to volimo raditi!

Nemojte se bojati foto-sessiona, i nikako ga nemojte izbjegavati – samo jednom imamo priliku snimiti fotografije Vašeg vjenčanja, a foto-session bi uvijek trebao biti sastavni dio toga! Jer, premda ćemo tijekom Vašeg vjenčanja snimiti mnogo lijepih fotografija, prirodnih portreta i formalnih fotografija s rodbinom i prijateljima, fotografije s foto-sessiona su uvijek posebne, podjednako radi ambijenta i samih mladenaca – to je vrijeme samo za Vas, za snimanje Vaših najljepših fotografija koje ćete uvijek rado gledati i rado se prisjećati svog vjenčanja!

Goran Vrakela, Vaš profesionalni fotograf i Momenutm VisualFactory tim

DETALJNO:
Najčešća pitanja o fotografiranju vjenčanja!
Isporuka fotografija